top of page

El Obispo Kirilo en Cleveland (EEUU)

Посета његовог преосвештенства епископа диоклијског г. Кирила епархији источноамеричкој СПЦ

Епископ диоклијски г. Кирил, по благослову Преосвећеног Епископа источноамеричког г. Иринеја, допутовао је из Калифорније у Кливланд-Охајо, у четвртак, 8. Фебруара, у вечерњим сатима, где је на аеродрому Хопкинс дочекан од архијерејског намесника кливландског, оца Драгана Гороњића. Заједно са о. Драганом епископ Кирил отишао је у манастир св. Марка где је срдачно дочекан од Архимандрита Леонтија (Алавања) и гдје је владика био смјештен у току боравка у Кливлендском намјесништву. У петак је Епископ Кирил у пратњи оца Драгана Гороњића посетио манастир Нову Марчу где је дочекан од духовника манастира протосинђела Саве (Медаковић) и сестре Анастасије, а након тога је посетио Српску Културну Башту и присуствовао вечерњем Богослужењу, у храму Св.Саве на Волингс путу. После вечерњег Богослужења уприличена је донаторска вачера припремљена од стране кола српских сестара. Након вечере присутне је поздравио надлежни парох, протојереј Миољуб Матић који је поздравио Епископа Кирила пожелевши му добродошлицу а након њега отац Драган Гороњић који је позвао све присутне да помогну мисију наше Цркве у јужној и средњој Америци гдје је од 2011 године основана нова епархија СПЦ на чијем челу као администратор је постављен Митрополит Амфилохије. Епископ Кирило који је замјеник Митрополита Амфилохија у Буенос Аиресу, објаснио је ситуацију у јужној и централној Америци, проблеме и потребе наше Цркве у тим земљама и могућности боље организације црквеног живота. Свакако да је један од главних проблема мисије наше Цркве на јужном континенту материјалне природе и зато је неопходна помоћ пуноће црквене заједнице да би та мисија успјела. Епископ Кирил је нагласио да главни материјални издаци који покривају трошкове мисије долазе од Митрополије Црногорско приморске и манастира Острога, али да нам посебно својом љубављу и разумијевањем те материјалним давањем помажу преосвећена господа епископи из Сјеверне Америке и Канаде са својим свештенством и вјерним народом.

У суботу је владика Кирил заједно са о Драганом посетио два Храма наше Цркве у граду Акрону и потом је био драг гост г-дину Мићи Лекићу (Србину из Црне Горе) који је за ту прилику припремио богат ручак.

Недеља је осванула са повременим кишним интервалима који нису спречили верни народ да се окупи у саборном храму св. Саве у Кливленду ради евхаристијског сабрања и сакупљања помоћи за јужноамеричку Епархију. Протојереј Драгослав Косић је са црквеним одбором, верницима и колом српских сестара организовао ручак на коме је окупљенима од стране Епископа Кирила, оца Драгослава, Оца Драгана Гороњића и оца Бошка Стојановића предочена ситуација у јужноамеричкој Епархији и сви замољени да прама могућностима помогну мисионарски рад наше Цркве и наших свештеника.

Након ручка Епископ се у пратњи оца Бошка Стојановића упутио у Јангстаун где је посетио храм Св.Тројице и у понедељак присуствовао светој литургији у том Храму поводом празника света Три Јерарха. Одакле је владика у пратњи јереја Бранислава Голића одлетио за Флориду на институт Св.Себастијана и св.Мардарија. Кливлендско намјесништво је показало љубав и разумијевање за мисију Цркве и за ту сврху сакупило око 10 хиљада долара помоћи.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page