top of page

En Nueva York se incendió la Catedral de San Sava, de la Iglesia Ortodoxa Serbia - Саборна црква Све



El domingo 1 mayo, el día de Pascua de Resurrección del Señor, se incendió la Catedral de San Sava, de la Iglesia Ortodoxa Serbia, en Nueva York (EEUU). El incendio comenzó a las 17 hs hora local, a pocas horas después de que los fieles hayan celebrado la Liturgia Pascual. Hubieron dos heridos leves.

La Iglesia fue construida a fines del siglo XIX con estilo gótico. En un principio pertenecía a la Iglesia Protestante, pero luego Vladika Nikolaj Velimirovich (hoy canonizado por la Iglesia Serbia) con la ayuda de los fieles, compraron la Catedral para uso de la Iglesia Ortodoxa Serbia y con el tiempo le fueron agregando detalles de estilo bizantino.

Desde los primeros días del 1944, cuando fue consagrada, la Iglesia se convirtió en el centro misionero ortodoxo serbio. En ella se organizaban actividades de orden cultural y educacional.

Por otro lado, en el mismo día de Pascua en este 2016, también hubo que lamentar otros dos incendios en templos ortodoxos: uno en la Iglesia Ortodoxa Griega en Melbourne, Australia, y otro en el Monasterio de Balaam, en Rusia.

______________________________________


Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су верници у њој присуствовали ускршњој литургији. Једна особа лакше је повређена. И после великог напора 170 ватрогасаца, црква је добрим делом уништена. У Сиднеју је изгорела македонска црква, а том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца. Пожар је избио у грчкој православној цркви у Мелбурну, као и у манастиру Валам у северној Русији

Током ускршњих празника избила су четири пожара у православним светињама у Њујорку, Сиднеју, Мелбурну и у манастиру Валам на северу Русије. Како је саопштила њујоршка ватрогасна служба, православна црква у Њујорку била је празна када је избио пожар који се брзо проширио и захватио цело здање на западној 25. улици у дистрикту Флатирон.

Старешина цркве Ђокан Мајсторовић, рекао је за РТС да је пожар избио око 17 часова по локалном времену, односно око 23 сата по овдашњем времену.

„То је најжалоснија вест која се могла догодити, посебно на данашњи свети велики празник. Из комшилука су прво приметили да се у цркви нешто догађа, позвали су ватрогасну службу. Још увек се ватрогасна кола налазе око цркве и гашење још траје. Сви ми који живимо у близини цркве смо евакуисани и не можемо да приђемо ближе од 200 – 300 метара. Црква је потпуно изгорела, кров је потпуно уништен, остали су само зидови. Владика је био овде и он ће обавестити Патријаршију“, рекао је отац Мајсторовић.

Ватрогасна служба објавила је да се срушио део крова и да је структура зграде нестабилна. Истрага о пожару је у току, а полиција искључује могућност терористичког акта.

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је пред крај 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

Некада је припадала протестанској цркви, али ју је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице. Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка.

Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој се организују и културне, образовне и друштвене активности. Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.

У међувремену, гореле су још две православне светиње. Јак пожар потпуно је уништио македонску цркву у Сиднеју, и том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца, јавили су аустралијски медији.

У Мелбурну је избио пожар у грчкој православној цркви, који је брзо угашен. Током ускршњих празника горео је и манастир Валам у северној Русији.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page