top of page

EL OBISPO KIRILO DIO UNA DISERTACION EN LA CATEDRAL DE CHICAGO


S. E. Kirilo, Obispo de Dioclea y Vicario de la Diócesis de Buenos Aires, Sur y Centro América dio una disertación en la Catedral de la Resurrección de Cristo, en Chicago el 1 de diciembre. El tema fue “La vida del cristiano ortodoxo en el mundo contemporáneo”. La conferencia la organizó Sandra Glisic para la Congregación de Jóvenes Ortodoxos de la Diócesis del Centro-Oeste de Norteamérica. Estuvieron presentes no sólo jóvenes sino también sus padres, ya que la Conferencia estaba también dirigida a la familia.

_________________________________________

ВЛАДИКА КИРИЛО ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У ЧИКАГУ

У Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу, у петак 1. децембра, викарни Епископ диоклијски и заменик администратора епархије бунеосаирејске и јужноцентралноамеричке Господин Кирило одржао је предавање на тему Живот православног хришћанина у савременом свету. Предавање је у име Православне Омладинске Заједнице Епархије средњезападноамеричке организовала Сандра Глишић. Иако је предавање првенствено било намењено младима, са децом су дошли и њихови родитељи па је сабрање имало породични карактер. Једног од најмлађих Епископа наше Свете цркве, у име Саборног храма, представио је Протојереј Добривоје Милуновић, Износећи укратко живот Епископа Кирила, он је нарочито нагласио да је пре богословског образовања Владика завршио природноматематичке студије на универзитетима у Подгорици, Београду и Москви. Тако је, упознајући законе логике и природе, Владика Кирило пронашао пут до Вечног Логоса и Творца свега створенога.

Владика Кирило је у своме обраћању вернима покрио широк спектар изазова са којима се сусреће савремени човек. Најважније од свега јесте да човек препозна време у коме живи и пронађе смисао постојања који излази из оквира овосветског и материјалног. Као добар познавалац природних наука, Владика је указао на Њутна, Лајбница и друге научнике који су откривајући законе у природи препознали њиховог устројитеља – Бога Оца, Сина и Духа Светога који је из љубави створио овај свет и човека, као круну стварања, да њиме благоразумно управља. На веома леп и једноставан начин он је указао на комплиментаран однос православног богословља и науке, мудро упозоравајући слушаоце да се у обе области треба чувати крајности.

Предавање је било прожето јеванђелским поукама, наводима из посланица светог апостола Павла и светих отаца Цркве. У више наврата Владика Кирило се позивао на једног од највећих српских песника, Ловћенског Тајновидца и Митрополита Цетињског Петра II Петровића Његоша, дословно преносећи вернима наводе из Горског Вијенца и Луче Микрокозма. Посебан пажњу Владика је посветио значају трезвеноумља и молитве у животу православних верника, са нарочитим освртом на Исусову молитву. Да би молитва била благотворна и корисна за наше спасење, потребна је усмереност ума и велика пажња. У том смислу он је истакао потребу да сваки верник има свога духовника,, свештеника или монаха, који ће му помагати и руководити у духовном животу. Нарочито у савременом свету пуном изазова и искушења. После предавања, Владика је одговарао на питања и ово дивно духовно сабрање учинио још занимљивијим и значајнијим. Испуњени духовним миром и радошћу, млади и њихови родитељи су примили благослов Владике Кирила који их је даровао иконама Светог Арсенија Сремца, наследника Светога Саве, и задовољни отишли својим домовима.

Протојереј Добривоје Милуновић

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page