top of page

Празнични концерт поводом Дана породице, љубави и верности у Сантјаго де Чилеу


У суботу, 13. јула, у парохијској сали цркве Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата одржан је концерт поводом руског државног празника, Дана породице, љубави и верности. За идејно решење и сценарио овог догађаја била је задужена Елина Михајловић, супруга старешине парохије Светог Николаја Жичког, оца Душана. Учесници су углавном били чланови парохије са својом децом, уз подршку ансамбла руских народних песама «Калинка» и плесног ансамбла «Малинка». Овај културни догађај подржао је и Координациони савет руских сународника у Чилеу.

Празнични концерт је отворио отац Душан. У свом поздравном говору он је присутне упознао са историјатом овог празника. Наиме, иако се идеја породичног празника посвећеном светом кнезу Петру и његовој верној супрузи Февронији први пут појавила деведесетих година у древном граду Мурому, чији су они били владари, он се појавио нешто касније, на иницијативу Светлане Медвдеве, супруге руског премијера Димитрија Медведева. Државна дума је подржала њену иницијативу, и 2008. године нови празник се појавио на листи државних празника Русије. У извесном смислу он је постао антипод празника Св.Валентина, који је доста популаран на западу у последње време, иако лишен унутрашње садржине. Отац Душан је напоменуо да је због нејасности око стварног идентинтета Св.Валентина Католичка црква избацила његово име из свог календара већ више од пола века, док наша Православна црква прославља двојицу светитеља-мученика под тим именом. При том њихова житија немају никаквих додирних тачака са темом брачне љубави и верности.

С друге стране, личности светога пара Петра и Февроније (у монаштву Давид и Ефросинија) историјски су апсолутно потврђене, њихове мошти се и данас налазе у манастиру Свете Тројице града Мурома, а њихова несаломива вера, свети живот, верност и љубав, у име којих су у једном моменту жртвовали власт и владарске привилегије, постали су извор надахнућа за генерације православних хришћана у Русији и ван ње све до данас. И Сам Господ је потврдио њихову светост, тиме што су напустили овај свет у исти дан и час, а њихова тела су сахрањена заједно, у истом ковчегу, после два неуспела покушаја да их сахране одвојено, као што су сва правила налагала. Из тог разлога, није случајно да је овај празник у Русији постао изузетно популаран, сваке године се организује низ концерата и других културних манифестација, које су изузетно посећене. Већ је постала традиција да брачни парови тог дана не поклањају један другом скупе сувенире и бомбоњере, већ само букете камилице, као симбола брачне љубави и верности.

Осим тога, Руска дума је установила и специјалну медаљу и плакету за оне брачне парове који живе заједно у миру и љубави не мање од двадесет и пет година, који су током свог брака васпитали децу и остварили породично благостање. Ове године у парохији Св.Николаја Жичког ту награду су примили Андреј и Надежда Лукјанов, који су у браку већ тридесет и осам година, имају две ћерке и троје унука.

После уводних речи започео је пригодни програм. Овогодишњи концерт је скоро у потпуности био у знаку најмлађих чланова наше парохије. После уводног дуета Елине Михајловић и Екатерине Гуткине, а затим плесних нумера ансамбла «Малинка», већину тачака су извела деца. Било је ту свега; и песама, и позоришних нумера, као и плеса и уметничке гимнастике.

У другом делу концерта Светлана Сизова је организовала симпатичан конкурс за родитеље, који је побудио много радосних емоција.

На крају, празник је украсила једна – рођенданска торта. Ради се о томе да је Марија, ћерка о.Душана и Елине, рођена управо на празник св.Петра и Февроније, па су деца имала прилику да се после својих наступа лепо почасте парчетом торте и осталим укусним ђаконијама спремљеним у част празника и рођендана њихове другарице Марије.

Фото: Надежда Ходос, Екатерина Лебедева

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page