top of page

El Santo Concilio de la Iglesia Ortodoxa Serbia dio comienzo a sus sesiones en el ancestral Monaster


Con una Liturgia en la que se invocó al Espíritu Santo, el 14 de mayo se dio comienzo a las sesiones del Santo Concilio de la Iglesia Ortodoxa Serbia en el ancestral Monasterio de Pec, sede Patriarcal de la Iglesia Serbia.

La Divina Liturgia fue presidida por Su Santidad Irinej, Arzobispo de Pec, Metropolita de Belgrado y Karlovac y Patriarca Serbio, con la concelebración de Jerarcas, sacerdotes y diáconos de nuestra Iglesia.

______________________________________

Светом архијерејском литургијом са призивом Светога Духа за почетак рада јутрос је у Пећкој Патријаршији почело овогодишње редовно засједање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Началствовао је Његова Светост Архиепископ пећки Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Иринеј, уз саслужење архијереја, свештеника и ђакона наше помјесне Цркве.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије говорио је у литургијској проповиједи о вјековној иновјерној и иноплеменој тиранији на Косову и Метохији рекавши да и најновија тиранија на КиМ свједочи и проповиједа земаљски хљеб и чезне за оним што је пролазно.

„Али зато Црква Христова, ова светосавска Црква и овај апостолски трон кроз вјекове потврђује велику и свету истину да нема истинског и правог људског живота, народног живота, живота човјечанства без ношења Христовог крста, без хођења за Христом на Голготу и без те силе Христа васкрслога“, казао је он.

Он је додао да су и Голгота Христова и Христово Васкрсење уписани у биће светога пећкога трона и народа који му је био и остао вјеран.

„У свим временима Црква, овај Сабор на челу са Архиепископом и Патријархом српским, остајала је вјерна Часноме Крсту, сараспињала се Господу, ишла на Голготу са Њим, а у исто вријеме била свједок свима који су овдје живјели и који живе и који ће живјети у будуим временима да је хљеб живота, Христос Господ једина сила, једина снага, једино спасење, једино просвећење, једино богатство које је даровано Христовим распећем и васкрсењем свима људима и народима који се поклоне имену Његовом и у којима се пробуди љубав и чежња за хљебом вјечним, за Христом Богом, за вјечним и непролазним царством небеским“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је много свједока који су и у наше вријеме својом мученичком крвљу посвједочили ту вјерност.

„И поред свих страдања и гоњења, свих наших гријеха и богоодступништава, ово свето мјесто, ево, и даље свједочи велику и неизрециву љубав Божју“, нагласио је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да је овај сабор припрема Великог сабора Једне, Свете и Саборне цркве који ће се идућег мјесеца одржати на Криту.

Он је рекао да и Цариградска мајка Црква, и Јерусалимска Црква која је мајка свих Цркава, и Руска Црква, и друге помјесне Цркве, на исти начин као и наша помјесна Црква кроз вјекове свједоче Христову Голготу и Васкрсење.

„Широм васељене Црква Христова носи Часни Крст, свједочи Бога љубави. Зато и овај наш сабор и овај свети апостолски трон, и данас као и јуче свједочи ту Божанску љубав. И према пријатељима својим и према непријатељима. И према онима који су нас бомбардовали, који су нам земљу и светиње скрнавили и према онима који су злотвори овдје, који су због земаљског хљеба, пролазног и ништавног, због земаљске власти, извршили злочине на браћом својом, над пријатељима својим, над кумовима својим“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Сабор ће бити сјутра настављен у Призрену, када ће архијереји молитвено учествовати на Светој литургији у Саборном храму Светог великомученика Георгија, а затим и у чину освећења обновљених зграда Богословије Светог Кирила и Методија, саопштено је раније из Српске Патријаршије.

Радни дио Сабора почеће у понедјељак, 16. маја у Патријаршијском двору у Београду.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page