top of page

El Obispo Kirilo visitó los santuarios en el norte de California (EEUU)

ЕПИСКОП КИРИЛ ДИОКЛИЈСКИ У ПОСЕТИ СВЕТИЊАМА

СЕВЕРНЕ КАЛИФОРНИЈЕ

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски г. Кирил, по благослову епископа домаћина, г. Максима Западноамеричког, долетео је из Лос Анђелеса у престони град савезне америчке државе Калифорније, Сакраменто, у понедељак поподне, 23. јануара / 5. фебруара 2018. лета Господњег. На аеродрому га је дочекао протојереј-ставрофор Дане Поповић, старешина предивног, велелепног храма Успења Пресвете Богородице у насељу Фер Оукс, где се окупило мноштво народа да дочека уваженог викарног архијереја најмлађе епархије Српске Православне Цркве – Буенос Аиреса и све Средње и Јужне Америке, којом од оснивања администрира Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије. По доласку у храм, служена је вечерња служба, а потом је послужена вечера, те се прешло на разговор са драгим, гостујућим архијерејем. Будући да је пре монашења Епископ Кирил био универзитетски асистент професора математике, главна тема разговора са окупљеним народом била је „Вера и наука“, али је владика био вољан да одговори и на сва друга постављена му питања, а нарочито је било речи о молитви и посту. Веома интересантан разговор се протегао на пар часова све до касну вечер, када је цењени владика благословио народ, заблагодарио му за дарежљив прилог за његову многопотребиту епархију и повукао се на починак у парохијски дом проте Дана и протинице Милице.

Следећега јутра, Владика је кренуо пут прве српске православне цркве у Северној Америци, Светога Саве у Џексону. Тамо се поклонио моштима оснивача ове цркве, Светога Севастијана Џексонског и Санфранциског. Након вечере и разговора са свештенством, протојерејем-ставрофором Стеваном Тумбасом, протођаконом Тривом Павловим, ђаконом Драганом Стојановићем и јерејем Марко Бојовићем, као и бројним народом, служена је вечерња служба у навечерје празника Светога Григорија Богослова. На богослужењу су одговорала четири госта из рускога Петрограда, чланови појачког квартета Коњевец, који су након вечерње одржали концерт духовне музике, за који су морале бити унете додатне столице у цркву да би могли сести сви који су те вечери дошлу у џексонски светосавски храм жељни врхунског духовног и музичког угођаја. Неки од њих ушли су по први пут у један православни храм, те су задивљени још дуго након концерта делили своје утиске на дружењу у црквеној сали уз чај, кафу и колаче. Следећега јутра, служена је света литургија, Владика Кирил је беседио о лику и делу Светога Григорија и томе како су драгоцена места попут овог – где су небо и земља сједињени, коњевечки појци су ангелски појали, а у богослужењу је узело учешћа неуобичајено много народа за радни дан. Током доручка, квартет је отпевао још неколико народних руских песама, Владика Кирил је седео у челу стола под великом заставом црногорског краља Николе Првог Петровића и присећао се својих студија математике и богословља у Русији са гостима, те затим благословивши све кренуо пут најстаријег српскога гробља у овоме крају, у Колми код Сан Франциска.

Владика Кирил се успут дивио природним лепотама као врхунским уметничким делима Божијим, а у Колми му је приређен диван дочек од стране архијерејског намесника санфранциског и старешине Цркве Светога Архангела Михаила у Саратоги, протојереја-ставрофора Слободана Јовића, умировљеног дугогодишњег старешине Саборног храма Светога Јована Крститеља у Сан Франциску протојереја-ставрофора Душана Буњевића и његове протинице Љиљане, као и садашњег старешине овога храма, протојереја Ђурице Гордића, уз неколицину чланова управе Првог српског добровољног друштва, на челу са почасним председником г. Милорадом Миком Голубовићем. Након уласка у гробљанску капелу и посету библиотеци и музеју, послужен је посни ручак и вођен топао разговор међу свим присутнима, а затим је Владика провежен целим гробљем, где му је указивано на значајне споменике на гробљу и значајне личности сахрањене на њему, а коначно имао је прилике да види и реплику капеле Светога Петра Цетињскога са Ловћена, одакле се даноноћно могу чути стихови „Горскога вијенца“, уз које је владика Кирил (Бојовић) поникао у својој родној Црној Гори.

По растанку са драгим, гостољубивим домаћинима, Владика Кирил се упутио најпре у руски Саборни храм посвећен икони Мајке Божије „Свих жалосних радост“, где се поклонио моштима Светога Јована Шангајског и Санфранциског. Затим се са протом Ђурицом упутио у српску Саборну цркву, где је такође одслужена вечерња служба, послужена вечера, прикупљани прилози за Владичину епархију и вођен непосредан разговором са овим скромним и приступачним архијерејем. По ноћном починку, у четвртак изјутра, прота Ђурица је показао гостујућем епископу још неке знаменитости града Сан Франциска, те га одвезао на аеродом, где га је чекао лет за Кливленд, у савезној држави Охајо и Источноамеричкој епархији Српске Православне Цркве.

Долгоденствуј на многаја љета, Владико Кириле!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page