top of page

Venerable Esteban de Piperi (en Montenegro) - Metropolita Amfilohije y Obispo Kirilo celebraron Litu


Ayer viernes 2 de junio la Iglesia Ortodoxa celebra la memoria de un asceta de las tierras serbias: San Esteban de Piperi. El Metropolita Amfilohije y el Obispo Kirilo celebraron la Divina Liturgia en el Monasterio de Piperi, en Montenegro, frente a las incorruptas reliquias de San Esteban. En su sermón, Vladika Amfilohije haciendo referencia al amor cristiano que practicó y alcanzó San Esteban en su piadosa vida, dijo que "No puede haber amor a Dios sin antes amar a todas las personas del mundo".

Por su parte, el Obispo Kirilo dijo: "San Esteban es una continuación del agua viva, de la oración, el ayuno y el ascetismo monástico, traídos a estas tierras desde las fuentes de Jerusalén, Egipto y las Montañas Sagradas" dijo el obispo Kirilo, haciendo hincapié en que San Esteban afirmó a los creyentes de esta región a persistir en el camino correcto, a pesar de los ataques de los difíciles otomanos y las presiones de los Latinos ese momento.

Más fotos en

http://www.mitropolija.com/proslavljena-ktitorska-slava-manastira-celija-piperska-mitropolit-amfilohije-nema-ljubavi-prema-bogu-bez-ljubavi-prema-svim-ljudima-svijeta/

_______

Venerable Esteban de Piperi:

Este santo nació en Niksic, en el pueblo de Zupa, y sus padres, pobres pero devotos, eran Radoje y Jachima. Según la tradición, practicó la ascesis en el monasterio de Moracha, donde fue abad. Los Turcos lo expulsaron de allí, y tuvo que habitar en Rovačko Turman, un lugar que ahora se llama Chelishte. Más tarde habitó en el monasterio de Piperi, en una celda donde permaneció hasta su muerte en un esforzado ascetismo agradable a Dios. Murió en paz en el Señor el 20 de mayo 1697. Sus reliquias descansan allí hasta hoy día, y sus muchos milagros glorifican a Cristo Dios y a su fiel Esteban.

​ En el Monasterio de Piperi, las monjas y las hermanas fabrican preparaciones a base de plantas medicinales (pomadas, tinturas, tés), realizadas de acuerdo con el código medicinal del Monasterio Hilandar en el Monte Athos (1517).

Todos los productos se hacen a mano por las hermanas del monasterio, sin aditivos y han mostrado resultados increíbles en el tratamiento del eczema, heridas, úlceras, infecciones de los senos, infecciones de la piel, acné.

_____________

Преподобни Стефан Пиперски. Овај светитељ би рођен у племену никшићком, у селу Жупи, од сиромашних но благочестивих родитеља, Радоја и Јаћиме. По предању подвизавао се најпре у манастиру Морачи, где је и игуманом био. Турци га одатле протерају, и он се настани у Турману Ровачком, на месту које се сад назива Ћелиште. После се пресели и настани у Пиперима, у једној ћелији, где је до смрти остао у трудном и богоугодном подвигу. Упокојио се мирно у Господу 20. маја 1697. године. Његове мошти и сада ту почивају и чудесима многим прослављају Христа Бога и Божјег угодника Стефана

U manastiru Piperskom Ljekoviti biljni preparati (melemi, tinkture, čajevi ), spravljeni u skladu sa Hilandarskim medicinskim kodeksom iz 1517.

Svi preparati napravljeni su po recepturama sestrinstva Manastira ručno, bez dodataka i pokazali su nevjerovatne rezultate kod liječenja ekcema, rana, dekubitisa, sinusa, infekcije kože, akni.

Прослављена ктиторска слава манастира Ћелија Пиперска, Митрополит Амфилохије: Нема љубави према Богу без љубави према свим људима свијета

2. јуна 2017. - 17:40

Централна прослава празника Преподобног Стефана пиперског, великог угодника Божијег просијавшег на нашим просторима, одржана је у манастиру Ћелија Пиперска крај његовог кивота.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење Преосвећеног епископа диоклијског г. Кирила, свештенства и свештеномонаштва као и великог броја вјерног народа који је са свих страна пристигао да се поклони моштима Преподобног Стефана пиперског о дану његовог прослављања.

Владика Кирило је говорио сабраним вјерницима по прочитаном Јеванђељу, обасјавши временски контекст у коме се подвизавао Свети Стефан. Он је примијетио да је Свети Стефан скупа са Светим Василијем острошким одржао кормило наше Цркве усмјереним у правом смјеру и поред великих бура које су потресале Цркву у 17. вијеку.

– „Свети Стефан је наставак живе воде, молитве, поста и монашке аскезе коју је и овај дио Божије земље преузео са извора који истиче из Јерусалима, Египта и Свете Горе“, рекао је владика Кирило, истакавши да је Свети Стефан утврђивао вјернике овог краја да истрају на правом путу, упркос тешким искушењима отоманских и латинских притисака тог времена.

Историчари и тумачи Његоша претпостављају да је лик игумана Стефана заправо израђен на основу светитељске личности Светог Стефана пиперског. Игуман Стефан приказан је као молитвеник и исихаста, али и као истакнути дјелатник на пољу националног ослобођења и истрајавања на путу Православља.

– „Све те његове карактеристике из Горског вијенца одмах асоцирају на личност Преподобног Стефана пиперског и његове карактерне особине.“ рекао је владика Кирило.

У Светом богослужењу учествовало је више стотина вјерника, од којих је велики број приступио чаши причешћа, а на крају Литургије пререзан је и славски колач, када се бесједом вјерницима обратио и митрополит Амфилохије. Ријечи које се говоре при резању колача „Христос је међу нама“, објашњава митрополит Амфилохије, наставак су Свете Литургије која је заједничарење Цркве са Богочовјеком али и са свим светима. Међу онима који су се подвизавали у Ћелији пиперског се истиче име Свештеномучника Бориваја, који је мученички окончао свој живот на крају Другог светског рата у Словенији.

– „Он се није трудио да га запамте историчари и хроничари овог свијета, већ да га упамти и прими Господ Исус Христос чијим је ликом остао незабораван“ истакао је наш високопреосвећени Митрополит.

Архиепископ и Митрополит Амфилохије је говорио о Цркви као заједници љубави Бога и човјека, али и љубави међу свим људима. Сви су људи наши ближњи, али не само људи већ и свако створење носи Божији печат. Владика је говорио и о значајним личностима који су чували ову светињу и у времену када је народ заборавио. Међу њима посебно мјесто заузима игуман Лазар, о коме су сестре пиперске светиње припремиле књигу „Положи наду на Господа“.

http://www.mitropolija.com/proslavljena-ktitorska-slava-manastira-celija-piperska-mitropolit-amfilohije-nema-ljubavi-prema-bogu-bez-ljubavi-prema-svim-ljudima-svijeta/

Павле Божовић

фото Јован Радовић

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page