top of page

Прослава празника Рођења Пресвете Богородице (по новом календару) у Сантјаго де Чилеу

У недељу, 08. септембра, Антиохијска црква у Чилеу прославила је празник Рођења Пресвете Богородице.

У цркви Антиохијског патријархата која је посвећена овом великом празнику Божанственом литургијом је начелствовао Његово Високопреосвештенство Сергије, митрополит чилеански и перуански. Саслуживали су му: старешина парохије, јереј Франциско Салвадор, протојереј Сантјаго Агилар, као и старешина парохије Светог Николаја Жичког која већ више од седам година делује у овој цркви, јереј Душан Михајловић. Богослужењу је присуствовао велики број чланова парохије Рођења Пресвете Богородице, као и гости из српске и других православних заједница Антиохијског патријархата. Попадија Елина Михајловић са још неколико чланова наше парохије певала је за певницом, помажући својим гласовима хор братске парохије. Служба је била на шпанском језику, а Оче наш је изговорен или отпеван још и на арапском, јерменском и црквенословенском језику.

На крају литургије, после поздравног говора и честитки које је митрополит Сергије упутио својим верницима, одржан је мали концерт мушког професионалног хора из Сантјага де Чиле, који је представио публици дела руских композитора Бортњанског, Рахмањинова, и других. Концерт је завршен заједничким наступом гостујућег и црквеног хора, који су извели познату песму „Агни парфене“ на шпанском језику.

По завршетку концерта, празник је настављен у парохијској сали, где је одржан свечани ручак са јелима арапске традиционалне кухиње. Као специјални гост прославе наступио је руски фолклорни ансамбл "Малинка".

Pravoslavie.cl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page