top of page

Празник Преображења Господњег у Сантјаго де Чилеу

У понедељак, 19. јуна, парохија Светог Николаја Жичког у Сантјаго де Чилеу, прославила је велики празник Господњи, Преображење.

Литургију је служио старешина парохије, јереј Душан Михајловић, у присуству највернијих чланова парохије, који су, и поред тога што је то био први радни дан седмице, нашли начина да дођу на свету литургију и заједно са својим свештеником, браћом и сестрама у Христу, прославе празник Његовог преображења на гори Тавор. Они који су могли, донели су и воће, које је парох Душан освештао после заамвоне молитве, а неколико њих су се исповедили и причестили.

На својој проповеди отац Душан је детаљно тумачио мистички догађај на гори Тавор о коме говоре јеванђеља од Матеја, Марка и Луке, који се десио четрдесет дана пре Христовог распећа, као и околности које су му претходиле. Он је обратио пажњу на дубоки смисао Христовог преображења не само за апостоле који су му присуствовали, већ и за све православне хришћане у сва времена. Успињање апостола на гору Тавор и Преображење Христово које је уследило, представљају симболички путоказ ка остварењу основних циљева нашег живота – задобијања Божанствене благодати путем трудољубља и богомислија, и обожењу, коначном и вечном постојању у близини Свете Тројице.

По устаљеном обичају, после литургије чланови парохије су се окупили у црквеној сали, где су се после благодатне молитве окрепили скромним ручком.

Pravoslavie.cl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page