top of page

Прослава Видовдана и Петровдана (по новом календару) у Сантјаго де Чилеу

Празник Светог цара Лазара парохија Светог Николаја Жичког прославила је заједничком литургијом и „Видовданским ручком“ са парохијом Рођења Пресвете Богородице, која је прославила свој празник,светих апостола Петра и Павла, небеских покровитеља Антиохијског патријархата.

У петак, 28.06, на празник Светог цара Лазара, старешина парохије Светог Николаја Жичког у Сантјаго де Чилеу, јереј Душан Михајловић, служио је литургију св.Јована Златоустог на српском језику. Током беседе, о.Душан је својим верницима објаснио значај подвига светог Лазара за васцели српски народ и српску цркву. Као што каже свети Јустин Ћелијски, слободно се може рећи да темељи српске државности и религиозне духовности почивају на личностима светог Саве и светог цара Лазара. Хришћански подвиг светог Лазара и његово опредељење за Царство Небеско оставио је дубоки печат на српску православну душу за сва времена.

Следећег дана, у суботу, Божанственом литургијом начелствовао је отац Душан, уз саслуживање оца Франциска Салвадора, старешине парохије Рођења Пресвете Богородице (Антиохијског патријархата). Овога пута отац Душан је после читања Јеванђеља на беседи тумачио зачала из посланице Римљанима светог апостола Павла и Јеванђеља од Матеја. Члан парохије светог Николаја Жичког, Андрес Пино, поделио је свима присутнима житије Светог цара Лазара на шпанском језику, са информацијама о Косовском боју и историјским чињеницама везаним за ту велику битку.

Након литургије, верницима се обратио и отац Франциско. Он је својим верницима честитао велики празник апостола Петра и Павла, и изговорио пригодну беседу везану за живот и дела ових великих угодника Божијих, нагласивши да је већи део њиховог апостолског рада и проповеди везан за територију данашњег Антиохијског патријархата, што и објашњава чињеницу да их Антиохијска црква сматра својим небеским заштитницима и покровитељима.

После литургије оба пароха су позвали све присутне у црквену салу, где их је очекивао предиван ручак, око кога су се потрудили Вук Петковић и српски чланови наше парохије. За парохијане оца Франциска, којима се завршио петровски пост, припремљен је свадбарски купус, а за чланове парохије Светог Николаја Жичког – печена риба са кромпир салатом. Наши арапски пријатељи угостили су све присутне чилеанским вином и слатким десертом, а Срби - ракијом. На тај начин, заједничка литургија и трпеза љубави објединиле су две православне парохије, у којима се моле припадници различитих народа и нација.

Фото: Елина Михајловић, Андрес Пино, Едуардо Медел

Pravoslavie.cl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page