top of page

Прослава Божића у Сантјагу де Чиле 2019


Већ седми пут од свог оснивања парохија Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чиле свечано је прославила Рођење Христово. Ове године прослава се одвијала у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата у којој ова интернационална православна заједница проводи сва богослужења и остале парохијске активности.

На Бадњи дан у 18:00 парох Душан Михајловић служио је свеноћно бдење са великим повечерјем, а сутрадан, у понедељак у 10:00, Божићну литургију Св.Василија Великог.

Богослужењима је присуствовао велики број верника из српске и руске дијаспоре, као и православних Чилеанаца. На велику радост оца Душана и свих сталних чланова парохије, оба богослужења је ове године посетило укупно више од стотину верника. Током богослужења појало се на црквено-словенском, српском, шпанском и грчком језику. После читања јеванђеља на литургији о.Душан прочитао је Божићне посланице Његове светости Патријарха Иринеја и свих архијереја СПЦ на српском језику, као и посланицу Његове светости Патријарха руског Кирила на руском, а пред причешће чтец Едуардо Медел прочитао је посланицу наше цркве на шпанском језику.

На крају литургије Божићно славље уз пригодно послужење настављено је у парохијској сали, током кога су гости који су по први пут дошли у цркву Рођења Пресвете Богородице имали прилику да се ближе упознају са сталним члановима наше парохије.

Посебну радост представљало је присуство на свеноћном бдењу туриста из Србије и Црне Горе који су сазнали за празнично богослужење преко парохијског сајта Pravoslavie.cl. После службе наши туристи су позвали оца Душана да их следећих дана посети у њиховом хотелу, што је он са радошћу прихватио и у среду увече се сусрео са њима. После срдачног разовора о утисцима са путовања по Латинској Америци и благослова оца Душана за срећан наставак пута у Аргентину и Бразил, сусрет се завршио заједничком фотографијом. Са организаторима путовања је договорено да од сада све групе које дођу у Чиле обавезно посете и парохију Светог Николаја Жичког.

Pravoslavie.cl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page