top of page

Литургија у Дурмитору и четрдесетодневни помен на гробљу у Ла Монтенегрини


Литургија у Дурмитору и четрдесетодневни помен на гробљу у Ла Монтенегрини

У недељу 28.октобра, служена је Света Литургија у Југословенском клубу Дурмитор у граду Саенз Пењи. Литругију је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Кирила служио свештеник Бранко Станишић, парох у провинцији Ћако. У Богослужењу су учествовали поред многобројних верника: Вицегувернер провинције Ћако, г.Дане Капитанић, градоначелник града Ресистенције, г.Хорхе Капитанић и почасни конзул Републике Србије, гђа. Марта Капитанић. За певницом је била монахиња Марија ( Оливеира), настојатељица манастира Светог Николе у Маћагају, а помагали су јој чланови парохијског хора.

У литургијској беседи на јеванђеље о богаташу и Лазару, протојереј Бранко је истакао да је прочитано јеванђеље, односно парабола из јеванђеља по Луки, сведочанство из уста самог Господа нашега Исуса Христа, да не постоји ништа између раја и пакла, никакав пургаторијум или очистилиште, та да свако током свог земаљског живота себи припрема и место где ће боравити у вечности. “ Овде на земљи смо у школи, треба да научимо да волимо, на првом месту Бога, а затим и ближње своје, једно без другога је немогуће, јер по речима апостола Јована: “Који не љуби брата свога којега види, како може љубити Бога, којега није видео?” 1 Јн.4:20. Поступање богаташа из ове приче је доказ да он није волео ни Бога , а ни ближње своје, већ искључиво самога себе. Грех није било ни његово богатсво, ни луксузно одевање и уживање у јелу и пићу, већ то што у његовом срцу није било места за болесног и гладног брата који је умирао пред његовим вратима. Богаташ из ове приче је оличење егоизма и самодовољности и себичности, а зар то није пакао само по себи? Човек који не може да воли никога осим себе самога, који не може да да љубав, већ само да је прима, је духовни богаљ и он већ живи у паклу на земљи, тако да потпуно природно да се и у вечности нађе на одговарајућем месту, оном које је сам себи припремио.”

Током Литургије се Причестио већи број Православних верника, затим је служба настављена на гробљу које се налази недалеко од овог клуба, а где је одслужен четрдесетодневни помен покојној Мирки Капитанић. Помену су присуствовали чланови породице Каптанић: Данијел Капитанић, супруг покојне, као и њихови синови: Хектор, Дане и Хорхе, који су том приликом посадили и три дрвета покрај гроба своје мајке, као и многбројна родбина и пријатељи. Свештеник Бранко је пренео члановима породице Капитанић поздраве Епископа Кирила, као и то да је и он сам ових дана узносио молитве за вечни покој слушкиње Божије Мирке. Након службе и помена, уприличен је ручак за све присутне.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page