top of page

Литургијско сабрање у Маћагају у Аргентини


На празник Свете великомученице Варваре, 17. децембра, у цркви Светог Николе у Маћагају Свету Архијерејску Литургију служили су митрополит Амфилохије и Епископ Кирило, а саслуживали су им архимандрит Димитрије из Парагваја, мјесни парох, отац Бранко Станишић, свештеник Марко Обрадовић из Бразила као и протођакони Никола Радиш и Владимир Јарамаз.

По благослову митрополита Амфилохија на овој недјељној служби прослављен је и празник Светог Николаја Мирликијског, коме је и посвећен маћагајски храм. На самом почетку службе митрополит је у чин чтеца постригао Александра Миловића, а у чин ипођакона Василија Вулековића.

Послије малог входа петоро Аргентинаца је примило Свету тајну миропомазања, од којих су двојица, Иларион и Максимилијан Рогановић, потомци чувеног митрополита Илариона Рогановића.

Маћагајска црква Светог Николаја је у новом руху, јер је прије неколико дана завршена рестаурација иконостаса, замјена кровног покривача, а постављени су и нови под и фасада, прозори и нови црквени мобилијар. За заслуге у обнови храма, Високопреосвећени Митрополит је овом приликом одликовао господина Александра Рогановића, госпођу Дару Никчевић и господина Хуана Вулековића златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца.

Храм Светог Николаја је иначе прва богомоља уопште подигнута у Маћагају, и радује то да су је регионалне власти прогласиле спомеником од посебног културног значаја.

После службе сви вјерници, којих је иначе био препун храм, прешли су у такође новообновљену храмовну салу, на припремљену трпезу љубави.

Протођакон Владимир Јарамаз

Ver más fotos:

http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-osvestao-kamen-temeljac-za-hram-svete-trojice-u-gradu-resistesija-u-argentini/

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page