Митрополит Амфилохије освештао камен темељац за храм Свете Тројице у граду Ресистесија у Аргентини

December 21, 2017

 

У Суботу, 16. децембра 2017. године, на празник Светог Пророка Софронија и Светог Јована Ћутљивог, Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски господин Амфилохије и Епископ Диоклијски г. Кирило уз саслужење свештеника Марка Обрадовића из Бразила и протођакона Владимира Јарамаза служили су Свету Архијерејску Литургију у граду Ресистенсија, на мјесту гдје треба да се сагради црква Свете Тројице за потребе свих православних житеља града и провинције Ћако.
Литургији су присуствовали и бринули се око организације овог значајног догађаја мјесни парох, отац Бранко Станишић, као и протођакон Никола Радиш а на служби је појао здружени градски хор из Ресистенсија и Маћагаја.

Овај плац на коме се служило је добијен на поклон добротом господина Хорхеа (Ђорђа) Капетанића, градоначелника овог града, иначе бившег премијера Аргентине који је поријеклом из Бањана – Црна Гора.
Пројектант храма је г. Александнро Рогановић успјешни архитекта и предузимач из Ћако провинције, иначе потомак чувеног митрополита Црногорског Илариона Рогановића.
После Литургије приступило се чину освећења камена темељца за будући храм Свете Тројице, а потом је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије одликовао господина градонацелника Хорхеа Капетанића златним ликом Светог Петра II Ловценског Тајновидца истакавши да је он Градонацелник који ће остати упамћен у народу и благословен од Господа зато што је учинио добро дјело и поклонио земљу за храм Божији који се налази у центру Ресистенсија, града у ком живи близу пола милиона људи.

Господин Капетанић се захвалио Митрополиту на одликовању и истакао да му је веома драго то што ће православни храм бити саграђен за вријеме његове управе градом и обавјестио све присутне да ће изградња храма ући у план и програм прославе 140 година од оснивања града Ресистенсије.
После овог радосног чина сви су позвани на свечани ручак који је припремила овдашња парохија.

протођакон Владимир Јарамаз

 

Ver más fotos:

http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-osvestao-kamen-temeljac-za-hram-svete-trojice-u-gradu-resistesija-u-argentini/

 

Please reload

Featured Posts
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive

Sede de la Diócesis: Catedral de la Natividad de la Virgen

calle 15 de Noviembre de 1889 - N° 1536

(1130) Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina

Teléfono: +54-11-4304-1211

e-mail: spc.buenosaires@gmail.com

www.iglesiaortodoxaserbiasca.org