top of page

Прослава Дана независности у Чилеу

У недељу, 17. септембра, у парохијској сали цркве Свете Тројице и Казанске иконе Божије Мајке (РПЗЦ), парохија Светог Николаја Жичког прославила је главни државни празник Републике Чиле – Дан независности. После Божанствене литургије чилеански чланови парохије организовали су свечани концерт и ручак.

Тим поводом позван је професионални извођач чилеанских народних плесова Карлос Бенавенте, који је пре наступа појаснио присутнима настанак и смисао националног плеса «куека». Свој први плес који је посвећен застави Чилеа он је одиграо сам, а онда је са парохијанком Соњом Гутиерес извео неколико нумера у народним костимима. Затим су обоје позвали све присутне да им се придруже, што је са радошћу прихваћено. У плесу који је уследио нарочито су се истакле Глорија Веласкез и Катарина Хормазабал.

Парох, О.Душан, који је и старешина цркве Свете Тројице и Казанске иконе Божије Мајке, захвалио се плесачима на показаном умећу и честитао свима национални празник Чилеа. Он је рекао да међу члановима парохије има оних који су у Чилеу провели цели живот, неких који су дошли пре деценију-две, као и оних који су стигли пре само месец дана. Међутим, сви они осећају огромну захвалност према овој земљи за то што их је срдачно примила и угостила, дала им могућност да реализују своје способности и личне циљеве. У томе име, о.Душан је подигао здравицу у част Републике Чиле и за цео чилеански народ. У својој узвратној здравици Карлос Бенавенте је изразио захвалност емигрантима словенског порекла који су у Чиле донели своју богату културу и обичаје, и на тај начин вишевековним искуством обогатили ову младу државу, насталу тек пре двестотинак година.

После завршетка званичног дела свечаности, сви су се окупили за празничним столом. Чланови парохије, Хорхе Естрада и Кирил Малишев припремили су традиционални роштиљ на чилеански начин.

Све до увече у дворишту парохијске сале су се уз гитару смењивале народне песме и плесови чланова ове интернационалне парохије, док су Карлос и Соња у сали одржали кратак курс куеке за све који су то желели. Свечаност је својим присуством украсио и светски путник на мотоциклу, Олег Харитонов, Рус који се тих дана затекао у Чилеу, шездесет и петој држави по реду на свом путу око света. Његовим причама о догодовштинама које је доживео није било краја, тако да је кроз два дана одржан и посебан сусрет чланова цркве са њим на коме су сви имали прилике да чују његове утиске о свом трогодишњем путовању око света.

Фото и видео: Анастасија Малишкина

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page