top of page

Васкршњи празници у парохији Св.Николаја Жичког у Сантјагу де Чиле


Ове године парохија Св.Николаја Жичког у Сантјагу де Чиле прославила је свој пети, јубиларни Васкрс. Свака од четири прошле године богатила је ову интернационалну заједницу новим верницима, и свака прослава великих црквених празника на свој начин разликовала се од претходне.

Ове године парохија је постала богатија за пет нових латиноамеричких чланова. Освалдо Гонзалес, Хорхе Ермосиља, Хаиме Моралес из Чилеа и Хуан Виљануева из Перуа, са својом ћерком Софијом, прешли су у православље и постали једни од најактивнијих чланова парохије Светог владике Николаја Жичког, на велико задовољство њихове православне браће из словенских земаља.

Као и свих ових година, парохија Св.Николаја Жичког и даље активно одржава братске односе са парохијом Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата у Сантјагу де Чиле. Од самог оснивања, српска парохија у Сантјагу сваке суботе и радним данима обавља богослужења у цркви ове гостољубиве заједнице. Од пре годину и по дана сарадња је настављена формирањем заједничког хора "Coro ortodoxo de Santiago", који предводи хоровођа српске парохије, Елена Раскопова, а од овог априла се на све претходно надовезује укључивање Елине Михајловић, супруге оца Душана, старешине парохије Св.Николаја Жичког, у професорски састав Православног института Св.Игњатија Богоносца (који делује у оквиру ове антиохијске цркве), која ће у овом институту предавати руски језик и основе културе словенских народа. Такође, у плану је да од следеће године један од православних предмета предаје и отац Душан.

Велика среда

Ове године о.Франциско Салвадор и о.Душан одлучили су да прошире међусобну сарадњу организацијом заједничких богослужења. На Велику среду служили су Свету тајну јелеосвећења, на којој је присуствовало око стотину верника, Чилеанаца, Палестинаца, Сиријаца, Срба и Руса, као и група православних Еквадораца, чланова наше српске парохије у Еквадору, чији је парох о.Рафаило. У богослужењу је учествовао и други свештеник антиохијске парохије, о.Сантјаго Агилар.

Велика субота

По устаљеном обичају, на литургију Св.Василија Великог Велике суботе, која се одржава у цркви Св.Тројице и Казанске иконе Божије Мајке РПЗЦ, чији је парох отац Душан, дошли су углавном они који нису у могућности да присуствују ноћном Васкршњем богослужењу, као и остали који су желели да освештају ускршња јаја и колаче (на руском - "кулич"). Већину присутних у цркви чинили су запослени у Руској амбасади у Сантјагу де Чиле. Верници који су се претходних дана исповедили имали су прилику да се током литургије и причесте, што је већи део присутних и учинио.

Васкрс

Вечерње богослужење је започело око 23 часова, после још једног освештавања ускршњих јаја. После уношења плаштанице, тачно у поноћ, јутрење је започело литијом око цркве, коју су пратила црквена звона за која су од недавно задужени Јуриј Малишкин, Ана Николајева и Милан Ненин. У задивљујуће кратком року они су успели да овладају техником "ростовског" звоњења. Помоћ им је пружио стручњак из Москве, звонар који их је обучавао преко скајпа. Захваљујући њиховом труду, прослава Васкрса је овога пута била још свечанија него раније.

Након литије, свечано богослужење је настављено. По устаљеној пракси у парохији, служило се на три језика; црквено-словенском, српском и шпанском, а "Христос воскресе" се још чуо и на арапском, енглеском, румунском и грчком језику.

Око пола четири ујутру литургија је завршена, а духовно славље је настављено у сали Руског дома, у којој се већ налазило послужење које су припремиле домаћице, чланице парохије.

После дуге и благодатне ноћи, дружење верујућих људи разних националности завршило се у раним јутарњим часовима.

Фото: Анастасија Малишкина

Pravoslavie.cl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page