top of page

У Сантјагу де Чиле амбасадори Русије и Сирије присуствовали на парастосу погинулима у авионској неср

У среду, 28. децембра, у препуној цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата, јереј Душан Михајловић, старешина парохије Светог Николаја Жичког, одслужио је парастос погинулима у авионској несрећи над Црним морем.

Пре парастоса, јереј Франциско Салвадор, старешина цркве Рођења Пресвете Богородице, у присуству Митрополита чилеанског Сергија, служио је литургију. У току своје надахнуте проповеди, осврнуо се на недавне трагичне догађаје који су потресли цео руски народ – мучко убиство амбасадора Руске Федерације у Турској, Андреја Карлова, као и на авио-катастрофу над Црним морем, која је однела деведесет и два руска живота који су пострадали на путу за Сирију, где су требали да честитају Божићне и новогодишње празнике руским војницима стационираним у Сирији, као и да однесу хуманитарну помоћ пострадалом становништву у Алепу. О.Франциско је истакао да сви исељеници сиријског порекла који живе у Чилеу деле бол и тугу рускога народа. Они, као ретко ко разумеју пријатељски руски народ, јер и сами преживљавају један од најтрагичнијих момената у историји своје домовине.

После литургије, о.Душан је одслужио парастос пострадалим жртвама, после кога су митрополит Сергије и сиријски амбасадор у своје, као и у име Антиохијског патријархата и сиријског народа изразили саучешће руском амбасадору у Чилеу, Владимиру Трухановском.

У цркви је осим амбасадора Трухановског био присутан Андреј Јурченко, војни аташе Руске амбасаде у Сантјагу, затим већи број особља амбасаде, као и неколико чланова амбасаде Сирије, који су се заједно молили са огромним бројем верника, већином Чилеанаца сиријског и палестинског порекла, а такође и руских и српских чланова парохије Светог Николаја Жичког у Сантјагу. Након парастоса, сви присутни су се окупили у парохијској сали где су љубазни домаћини припремили скромно послужење.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page