top of page

Смотра црквених хорова у Сантјагу де Чиле


У суботу, трећег децембра, у римокатоличкоj цркви Пресвете Богородице у центру Сантјага де Чиле, одржана је Смотра црквених хорова која се одржава једном годишње.

Прво су наступили хорови католичке и англиканске конфесије, а као последњи је наступио православни хор "Coro ortodoxo de Santiago", којим руководи диригент Елена Раскопова. Овај хор постоји већ више од годину дана, а састављен је од чланова две православне парохије: Св.Николаја Жичког СПЦ и Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата.

Хор је извео православну духовну музику на руском, српском, грчком и шпанском језику, а наступ је праћен уз огромну пажњу посетилаца међу којима су већина били Чилеанци, али и известан број странаца из европских држава. Несумњиво је да је већина њих први пут имала прилику да се упозна са духовном музиком наше богате православне традиције, што је уосталом, и био главни циљ наступа нашег хора. Многи од слушалаца су били видно потресени, а поједини су пратили певање хориста са сузама у очима. На крају су чланови хора отпевали "Утверди Боже свјатују православнују веру", чиме је постављена тачка на њихов изванредан и слободно се може рећи, историјски наступ.

После концерта, на коме је присуствовао гост из Буенос Аиреса, Митрополит Аргентински и Јужноамерички РПЦ МП Игњатије, затим старешина парохије Рођења Пресвете Богородице јереј Франциско Салвадор, као и ђакон Роберто Рамирез из православне заједнице Св.Нектарија Егинског РПЗЦ, учесници смотре су били позвани на скромно послужење у атријуму цркве.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page