top of page

"Фестивал нација" у Маљоку, Чиле


Сваке године, октобра месеца, у Маљоку, малом градићу недалеко од Сантјага де Чиле, одржава се "Fiesta de las naciónes" (Фестивал нација). Током три фестивалска дана емигранти из земаља-учесница који живе у Чилеу на својим штандовима представљају оно што је типично за њихову културу - храну, рукотворине, литературу, а на великој сцени своје типичне песме и игре.

Већ више година Србија има свој штанд о коме се брину Драган Бурсаћ и Александар Шателес, а по други пут у историји ове манифестације имала је и свој концертни наступ. Као и пре две године, и овога пута нашу земљу је представљала Елина Михајловић, водећи вокал ансамбла "Јелек", супруга старешине парохије Светог Николаја Жичког, јереја Душана Михајловића. Њен надахнути наступ одушевио је присутну чилеанску публику, међу којима већина до сада није имала прилике да види наше традиционалне костиме нити да чује наше народне мелодије, а присутне Србе подигао је на ноге. "Ђурђевдан", "Оро", "Тамо далеко" и "Видовдан" орили су се по терену немачког Културног центра "Минхен" где се по традицији одржава ова манифестација.

Нашу земљу здушно су подржали и представници руске дијаспоре, као и службеници амбасаде Русије у Чилеу, који су имали прилику да посматрају Елину Михајловић не само као представницу Србије, већ и Русије, јер је она чланица њиховог фолклорног ансабла "Каљинка", који је наступио непосредно пре Србије.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page