top of page

Дан независности Чилеа прослављен у парохији Св.Николаја Жичког


У недељу, 18. септембра, на дан родитеља Св. Јована Крститеља, светих Захарије и Јелисавете, први пут од оснивања руске цркве Свете Тројице и Казанске иконе Божије Мајке, Дан независности Чилеа прослављен је у парохијском дому, у организацији парохије Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чиле.

На овај дан сви Чилеанци се по традицији окупљају са својим породицама и пријатељима код куће или ван града, припремају ручак са обавезним роштиљем, чилеанском салсом и супом – консулеа, свуда се вијоре заставе Чилеа, у домовима, на улицама, на аутомобилима.... Плеше се "куека", традиционални плес чилеанских каубоја, који се иначе у Чилеу називају "уасо", свуда је много музике и весеља.

Зато је одлука да се прослава одржи у недељу после литургије носила известан ризик, с обзиром на то да је постојала опасност да на прослави буде веома мало посетилаца.

Ипак, мимо свих очекивања, на литургији је присуствовао уобичајени број верника, а на самој прослави која је уследила, дошло је још више људи тако да је сала парохијског дома била скоро испуњена.

На почетку прославе наступила је супруга оца Душана, Елина Михајловић. Она је отпевала неколико светски познатих песама на шпанском језику. После бурног аплауза, концерт је наставио професионални чилеански плесни пар, који је отплесао неколико нумера традиционалне куеке, а онда им се придружио плесни пар из наше парохије, Едуардо Медел и његова супруга Соња, који су извели савремену верзију тог плеса, која се зове "куека брава", и по карактеру доста подсећа на аргентински танго.

У наставку уследио је незаобилазан роштиљ, који су припремили наши парохијани из Белорусије, Андреј Дубен и Игор Силајев, уз подршку мушког дела парохије. За салату су биле задужене наше домаћице.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page