top of page

Прослава у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата у Сантјагу де Чиле


У среду, 07. септембра, у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата у Сантјагу де Чиле отслужена је Божанствена Литургија у част празника Рођења Пресвете Богородице – славе ове цркве, који по новом календару пада на овај дан.

Литургијом је начелствовао парох цркве, јереј Франциско Салвадор, а саслуживао му је протојереј Сантјаго Агилар, затим јереј Душан Михајловић, старешина парохије Св. Николаја Жичког СПЦ, као и ђакон Роберто Леон Рамирез, из православне заједнице Св. Нектарија Егинског Руске заграничне цркве.

Присуствовао је већи број верника све три заједнице, који су у атмосфери православног јединства које не познаје националне и географске границе, слушали појање на шпанском, црквено-словенском и српском језику хора "Coro ortodoxo de Santiago" (Православни хор Сантјага), под руководством диригента Јелене Раскопове, а кога сачињавају уједињене певнице цркве Рођења Пресвете Богородице и српско-руске парохије Св. Николаја Жичког.

Након отпуста, овај јединствени православни хор у Чилеу који ће ускоро прославити прву годину свог постојања, одржао је мали концерт, на коме су звучале песме из руског и српског црквеног репертоара, међу којима су неке од њих по први пут изведене на шпанском језику, што је чилеанске вернике из парохија оца Франциска и заједнице Св. Нектарија Егинског нарочито обрадовало.

После надахнутог концерта, у атмосфери православног јединства, сви присутни су били позвани да се окупе у црквеној сали, где су имали прилике да опробају јела арапске националне кухиње које су припремиле чланице парохије оца Франциска.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page