top of page

Metropolita Amfilohije y Obispo Kirilo celebraron Liturgia en el día de San Elías - Митрополит Амфил


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и Епископ диоклијски господин Кирило служили су на празник Светог пророка Илије са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Василија Острошког, у народу познатом као црква Ружица, на Сињајевини.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика Кирило је подсјетио да је Свети пророк Илија живио у вријеме након смрти цара Соломона, када се велико израиљско царство подијелило на два дијела.

„Тада су само два племена, Јудино и Венијаминово остала вјерна исконском завјету изабраног народа Богу, а десет племена се одвојило и живјело у тзв. израиљском царству, гдје су врло брзо продрли култови других божанстава“, казао је он.

Он је додао да Бог није оставио ни тај дио Свог народа без пророка.

„Није га оставио без Својих људи који су том народу напомињали, сваки на свој начин, о поштовању истинитога Бога. Тако је и Свети пророк Илија пројавио своју ревност као један од најистакнутијих пророка тога времена, са највећим чудесима која је творио и њима потврђивао вјеру у иститога Бога Израиљевог“, казао је Епископ диоклијски.

Након причешћа вјерних храм је опходила Литија, а она је благосиљан славски колач.

Служен је и помен краљу Николи, који је Бјелопавлићима дао Сињајевину као њихов катун, бјелопавлићком прваку тога из друге половине 19. вијека попу Ристу Бошковићу и педесет и тројици Бјелопавлића који су на Сињајевини своје животе положили за одбрану вјере и слободе.

Епископи су вином прелили гробове сахрањених у црквеној порти, а Митрополит Амфилохије се вјернима обратио бесједом у којој је рекао да нашем народу данас недостаје један пророк Илија.

„Наше вријеме је по много чему безбожније од оног времена пророка Илије. Многи ће рећи да данас нема клањања идолима, као што су то радили жреци Језавељини у то вријеме. Тачно, нема више видљивих идола, не праве их више од камена и од дрвета. Али има, итекако, много идола и лажних богова“, упозорио је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да се њима се данас клања крштена хришћанска Европа.

„Она се једном поклонила једином истинском Богу. Ево данас је постала многобожачка. Па и ми кренули за Језавељом, за модерним европским многобошцима и паганима да се и ми клањамо – коме“, казао је Владика и подсјетио на Божју ријеч да се не може служити Богу и мамону.

„Данашњи модерни европски бог – то је мамон. То је евро, то је долар. То је обоготворење сласти земаљске. То је оно на чему данашња Европа ствара будућност“, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је подсјетио да су и у вријеме пророка Илије били богови рата.

„А данас – коме Богу служи НАТО пакт? То је Хермес, онај древни Хермес, и Молох – богови насиља и тираније, отимања од других, убијања, грађанских ратова“, упозорио је Митрополит Амфилохије и као примјере навео данашње догађаје у Малој Азији, Украјини, на Косову и Метохији, и широм наших земаља деведесетих година.

Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави чији домаћин је било Удружење Бјелопавлића „Бијели Павле“, чији предсједник Миленко Шарановић је поздравио архијереје, свештенство и све госте славског сабрања.

Изведен је и пригодан празнични програм у којем су учествовали етно-појци и народни гуслари.

Р.В.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page