top of page

Резолуција Еп. Kанадске, 2023. г. Господње - Resolución de la Diócesis de Canadá, año del Señor 2023РЕЗОЛУЦИЈА

Ми, свештенство, монаштво и представници народа Божјег, посвећени и изабрани чланови Годишње скупштине Богоспасајеме Епархије канадске Српске Православне Цркве, сабрасмо се у просторијама храма Светог Великомученика и Победоносца Георгија, у граду Нијагари, у провинцији Онтарио од 24. до 25. фебруара, лета Господњег 2023.

  1. Призвани и сабрани Духом Светим данас када молитвено прослављамо Светог великомученика Ђорђа Кратовца и Светог свештеномученика Власија, очински предвођени својим Архијерејем, Његовим Преосвештенством Епископом канадским Господином др Митрофаном, најпре упућујемо синовске поздраве Његовој Светости Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском Г.Г. Порфирију, међу нама присутном Његовом Преосвештенству Епископу буеносајреском и јужноцентралноамеричком Господину Кирилу, као и свим Архијерејима Српске православне цркве.

  2. Са дубоким осећањем хришћанске љубави поздрављамо пуноћу Цркве Христове и поздрављамо и дивимо се нашим Србима и Српкињама и нарочито деци српској, који заједно са свештенством и монаштвом на вековно распетом Косову и Метохији, чврсто стоје на најсветијој земљи српској. Уједињени смо у подршци нашем Патријарху, Светом Архијерејском Синоду и Светом Архијерејском Сабору са ставом да је Косово и Метохија наш Јерусалим а у ове припремне дане Црква нас све подсећа кроз молитваме из псалма 137 да се никада и ни под каквим условима не смемо одрећи заветне земље. Упућујемо молитве Господу за Преосвећеног Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Господина Теодосија, за његово свештенство, монаштво и верни народ који се, упркос свакодневним суочавањима са разним видовима прогона и застрашивања, труде да у најтежим временима сачувају веру Светога Саве и жртву и завет Светога Кнеза Лазара. Зато и ми, имајући око себе толики облак сведока (Јевр. 12:1), опет и опет подсећамо да нико нема право у име пуноће српског народа да се добровољно одрекне макар и дела најсветије земље српске - Косова и Метохије.

  3. Епархијска скупштина изражава забринутост због великих изазова данашњице који су, како пред васцелим православљем, тако и у помесним црквама. У духу поменутих великих јубилеја, упућујемо једногласну подршку напорима Свјатјејшег Патријарха српског Профирија и Светог Архијерејског Синода у очувању јединства Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци. У исто време, и овом приликом истичемо досадашњи изузетан допринос Богословског факултета Св. Саве у Либертивилу, који је од свога настанка подарио нашој Цркви, не само свештенослужитеље у Северној Америци, већ и значајан број дипломираних богослова који данас заузимају веома истакнута места у животу Цркве и са великим успехом обављају најодговорније послове како у Матици, тако и у Дијаспори. Стога, пружамо једногласну подршку Декану факултета, Његовом Преосвештенству Епископу канадском господину др Митрофану, посвећеним професорима, као и особљу ове установе, у раду и напорима ка академском унапређењу једине православне високошколске установе на Средњем Западу, која негује веру православну српског стила и искуства. Похвално је што и на другим континентима ничу богословске установе у окриљу Српске православне цркве, као нпр. Колеџ Светог Саве у Аустралији. Тиме Српска Црква не само да води бригу о будућности мисионарског и пастирског делања у дијаспори где је опасност од асимилације велика, већ шаље јасну поруку да Светосавска Црква, са својим посебностима, има много да понуди васељенском православљу.

  4. Посебно нас је све потресла катастрофа немерљивих размера у Турској и Сирији, где је животе изгубило преко 50.000 људи, а небројено повређено. Одазивајући се свесрдно позиву Свјатејшег Патријарха српског Порфирија да се, нарочито у наредном периоду, здушно помаже људима у Турској и Сирији погођених овом катастрофом незапамћених размера. Српски народ добро зна, како кроз своју историју, а ништа мање и данас, шта значи страдање. Помагање других је постала друга природа српског народа, док је у исто време српски народ увек знао помоћ да цени и никада није заборављао оне који су њему притицали у помоћ.

  5. Сви заједнички упућујемо молитве Свемогућем Богу да просветли срца најпре оних политичких чинилаца од којих зависи не само мир, већ животи и судбине милиона људи широм света. Данас је технологија досегла такав ниво да више нико и нигде није заштићен. Молимо се Господу Мира, да омекша отврдла срца и просветли умове свих политичких и световних чинилаца, нарочито оних који подржавају и продужавају рат, како би рат између једнокрвне и једноверне браће у Украјини што пре био окончан. У исто време, упућујемо своје молитве Господу да подари мудрости поглаварима помесних Православних Цркава да са највећом одговорношћу најпре пред Богом Живим, а затим и пред људима, раде на очувању јединства Цркве Православне. Са овог места изражавамо молитвену подршку Његовом Блаженству Митрополиту Онуфрију, поглавару аутономне Украјинске Православне Цркве, његовим архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу на истрајавању у очувању мира и јединства у Цркви. У исто време изражавамо жаљење због неразумевања и подела насталих међу браћом православном. Ове поделе и неспоразуми су највидљивији нама који живимо у дијаспори и који смо до скора имали прилику да свакодневно сведочимо јединство Цркве кроз радост свеправославних сабрања. Нажалост, и ове године поделе су видљиве и изискују додатне молитве свих нас за мир и јединство.

  6. Користимо прилику да изразимо забринутост због све снажнијег тренда повећања броја атеиста у Канади. Према званичној статистици из 2021. године, за последњих 20 година, проценат неверујућих у Канади је са 17% порастао на 35%. У исто време, проценат изјашњених хришћана са 67% пао на 52%, чиме је први пут у историји Канада близу могућности да престане да буде већински хришћанска земља. Такође брине чињеница све слободнијег односа друштва према опијатима, а најновије сведочанство томе јесте недавна легализација поседовања одређене количине хероина у Британској Колумбији. Све слободнија законска уређења по питању опијата неминовно воде друштво у лошем правцу, док у исто време, препознајући да је проблем зависности и самоубистава све већи, власти разматрају да на одређеним местима отварају клинике које би се бавиле зависницима. То звучи као кад би неко, на пример, узрок канцера занемаривао, а отворену рану од те опаке болести покушавао да излечи само стављањем завоја. И најзад, представљање концепта асистираног самоубиства до сада је био незамислив у интелигентним и цивилизованим друштвима која вреднују живот изнад користи. Са жаљењем констатујемо да асистирано самоубиство данас више није страно у Канади, али са чврстом вером упућујемо молитве Господу Животодавцу да такав и слични нови концепти, што су уствари концепти смрти, не постану и законски обавезујући у нашој дивној земљи Канади.

  7. Епархијска скупштина упућује поздраве цивилним властима државе Канаде, као и провинције Онтарио. Посебну захвалност упућујемо градоначелнику града Нијагаре г. Џејмсу Диодатиу, који је дошао на наше сабрање како би свима присутнима упутио срдачну и топлу добродошлицу у град Нијагару.

  8. Дубоку захвалност исказујемо верним служитељима олтара Божјег који су се упокојили током претходних година. Овде морамо поменути неуморног прегаоца на њиви Господњој: протојереја-ставрофора Михаила Додера. Нека би га Господ населио у насељима праведних. Вечан му спомен.

  9. Сабор Епархије канадске најтоплије захваљује црквено-школској општини Светог Великомученика и Победоносца Георгија и свештенику домаћину јереју Милораду Делићу на гостопримству и старању за све овде сабране. Нека би Господ узвратио нашим домаћинима Његовим непролазним Даровима свише. АМИН.


_____________________________RESOLUCIÓN


Nosotros, el clero, monjes y representantes del pueblo de Dios,

miembros dedicados y elegidos de la Asamblea Anual de la

Diócesis de Canadá

Iglesia Ortodoxa Serbia,

nos reunimos en las instalaciones del templo

Santo Gran Mártir y Victorioso Jorge,

en la ciudad de Niagara, en la provincia de Ontario

del 24 al 25 de febrero del año del Señor 2023.


1. Llamados y reunidos por el Espíritu Santo hoy, cuando celebramos en oración al Santo Gran Mártir Djordje Kratovac y al Santo Sacerdote Mártir Vlasije, dirigidos paternalmente por nuestro Archipastor, Su Eminencia el Obispo de Canadá Dr. Mitrofan, enviamos ante todo saludos filiales a Su Santidad el Arzobispo de Pec, Metropolita de Belgrado-Karlovac y el Patriarca de Serbia Su Santidad Porfirije, a Su Eminencia el Obispo de Buenos Aires, Sur y Centro América Kirilo, presente entre nosotros, así como a todos los Jerarcas de la Iglesia Ortodoxa Serbia.

Con profundo sentimiento de amor cristiano, saludamos a la plenitud de la Iglesia de Cristo y saludamos y admiramos a nuestros hombres y mujeres serbios, y especialmente a los niños serbios, quienes, junto con el clero y los monásticos de Kosovo y Metohija, crucificados durante siglos, permanecen firmes en la tierra santísima de Serbia. Estamos unidos en apoyo a nuestro Patriarca, al Santo Sínodo de los Obispos y el Santo Concilio de los Obispos con la actitud de que Kosovo y Metohija es nuestra Jerusalén, y en estos días preparatorios la Iglesia nos recuerda a todos a través de las oraciones del Salmo 137 que nunca debemos, bajo cualquier condición, renunciar a la tierra prometida. Ofrecemos oraciones al Señor por el Reverendísimo Obispo de Raska-Prizren y Kosovo-Metohija, Su Eminencia Teodosije, por su clero, monjes y fieles que, a pesar de los enfrentamientos diarios con diversas formas de persecución e intimidación, se esfuerzan por preservar la fe de San Sava y la ofrenda y el testamento del Santo Príncipe Lazar, en los momentos más difíciles. Por eso nosotros, teniendo a nuestro alrededor tal nube de testigos (Hebreos 12:1), recordamos una y otra vez que nadie tiene derecho, en nombre de la plenitud del pueblo serbio, a renunciar voluntariamente, ni siquiera a una parte de las sagradas tierras de Serbia: Kosovo y Metohija.

3. La Asamblea Diocesana expresa su preocupación por los grandes desafíos que enfrenta toda la Ortodoxia, así como en las Iglesias locales. En el espíritu de los grandes jubileos mencionados, enviamos un apoyo unánime a los esfuerzos de Su Santidad el Patriarca serbio Profirije y el Santo Sínodo de los Obispos para preservar la unidad de la Iglesia Ortodoxa Serbia en América del Norte y del Sur. Al mismo tiempo, y en esta ocasión, destacamos la excepcional contribución de la Facultad de Teología de San Sava en Libertyville, que desde sus inicios ha dado a nuestra Iglesia no sólo sacerdotes en América del Norte, sino también un número importante de graduados en teología que hoy ocupan posiciones muy destacadas en la vida de la Iglesia y desempeñan con gran éxito las tareas de mayor responsabilidad tanto en la Patria como en la Diáspora. Por lo tanto, brindamos un apoyo unánime al Decano de la Facultad, Su Eminencia el Obispo de Canadá Dr. Mitrofan, dedicados profesores, así como al personal de esta institución, en el trabajo y esfuerzos hacia la mejora académica de la única institución ortodoxa de educación superior en el Medio Oeste, que nutre la fe ortodoxa del estilo y la experiencia serbia. Es encomiable que en otros continentes estén surgiendo instituciones teológicas bajo los auspicios de la Iglesia Ortodoxa Serbia, como el Colegio de San Sava en Australia. Con esto, la Iglesia Serbia no solo se ocupa del futuro de la labor misionera y pastoral en la diáspora, donde el peligro de asimilación es grande, sino que también envía un mensaje claro de que la Iglesia de “Sansavina” (de San Sava), con sus peculiaridades, tiene mucho que hacer y ofrecer a la Ortodoxia universal.

4. Todos quedamos particularmente conmocionados por la catástrofe de proporciones inconmensurables en Turquía y Siria, donde más de 50.000 personas perdieron la vida e innumerables resultaron heridas. Respondiendo al llamado de Su Santidad el Patriarca serbio Porfirije para ayudar a las personas en Turquía y Siria afectadas por esta catástrofe de proporciones sin precedentes, ayudaremos de todo corazón. El pueblo serbio sabe muy bien, a lo largo de su historia, y no menos hoy, lo que significa el sufrimiento. Ayudar a los demás se ha convertido en la segunda naturaleza del pueblo serbio, mientras que al mismo tiempo el pueblo serbio siempre supo apreciar la ayuda y nunca olvidó a quienes acudieron en su ayuda.

5. Oramos todos juntos a Dios Todopoderoso para que ilumine los corazones de aquellos actores políticos de quienes no solo depende la paz, sino la vida y el destino de millones de personas en todo el mundo. Hoy en día, la tecnología ha llegado a tal nivel que ya nadie en ningún lugar está protegido. Oramos al Señor de la Paz para que ablande los corazones endurecidos e ilumine las mentes de todos los actores políticos y civiles, especialmente de aquellos que apoyan y prolongan la guerra, para que termine la guerra entre hermanos de la misma sangre y la misma fe en Ucrania lo antes posible. Al mismo tiempo, enviamos nuestras oraciones al Señor para que dé sabiduría a los líderes de las Iglesias Ortodoxas locales para trabajar con la mayor responsabilidad, ante el Dios vivo y ante las personas, para preservar la unidad de la Iglesia Ortodoxa. Desde este lugar, expresamos nuestro apoyo en oración a Su Beatitud el Metropolita Onufrije, cabeza de la Iglesia Ortodoxa Ucraniana autónoma, a sus obispos, clérigos, monásticos y fieles por su persistencia en preservar la paz y la unidad en la Iglesia. Al mismo tiempo, expresamos nuestro pesar por los malentendidos y divisiones que han surgido entre los hermanos ortodoxos. Estas divisiones y malentendidos son más visibles para nosotros que vivimos en la diáspora y que hasta hace poco teníamos la oportunidad de presenciar la unidad de la Iglesia a diario a través de la alegría de las reuniones de todos los ortodoxos. Desafortunadamente, las divisiones también son visibles este año y requieren oraciones adicionales de todos nosotros por la paz y la unidad.

6. Aprovechamos esta oportunidad para expresar nuestra preocupación por la tendencia cada vez más fuerte a aumentar el número de ateos en Canadá. Según estadísticas oficiales de 2021, en los últimos 20 años, el porcentaje de no creyentes en Canadá ha aumentado del 17% al 35%. Al mismo tiempo, el porcentaje de cristianos profesos cayó del 67% al 52%, lo que acercó a Canadá a dejar de ser un país mayoritariamente cristiano por primera vez en la historia. También es preocupante el hecho de la actitud cada vez más liberal de la sociedad hacia los opiáceos, y la última prueba de ello es la reciente legalización de la posesión de cierta cantidad de heroína en la Columbia Británica. Los arreglos legales cada vez más liberales con respecto a los opiáceos están conduciendo inevitablemente a la sociedad por una mala dirección, mientras que al mismo tiempo, reconociendo que el problema de la adicción y el suicidio está aumentando, las autoridades están considerando abrir clínicas en ciertos lugares que tratarían a los adictos. Eso suena como si alguien, por ejemplo, ignorara la causa del cáncer y tratara de curar una herida abierta de esa enfermedad viciosa simplemente poniéndole un vendaje. Y finalmente, introducir el concepto de suicidio asistido ha sido hasta ahora impensable en sociedades inteligentes y civilizadas que valoran la vida por encima de todo. Observamos con pesar que el suicidio asistido ya no es extraño en Canadá hoy en día, pero con fe firme oramos al Señor, el Dador de la vida, para que tales y otros conceptos nuevos similares, que en realidad son conceptos de muerte, no se vuelvan legalmente vinculantes en nuestro maravilloso país de Canadá.

7. La Asamblea Diocesana envía saludos a las autoridades civiles del Estado de Canadá, así como de la Provincia de Ontario. Un agradecimiento especial al alcalde de la ciudad de Niagara, Sr. James Diodatio, quien vino a nuestra reunión para darnos una cordial y calurosa bienvenida a la ciudad de Niagara.

8. Expresamos nuestro profundo agradecimiento a los fieles ministros del altar de Dios fallecidos durante los años anteriores. Aquí debemos mencionar al trabajador incansable en el campo del Señor: el Arcipreste-Stavrophor Mihail Doder. Que el Señor lo establezca en los asentamientos de los justos. Eterna memoria para él.

9. La Asamblea de la Diócesis de Canadá agradece calurosamente a la comunidad eclesiástica-escolar del Santo Gran Mártir Jorge el Victorioso y al sacerdote anfitrión, el Reverendo Milorad Delic, por su hospitalidad y atención a todos los aquí reunidos. Que el Señor devuelva a nuestros anfitriones con Sus Dones imperecederos de lo alto. AMÉN.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page